Carl Linneaus – Jag sålde min själ till hårdrocken

En välskriven och uppdaterad reportagebok med rockens stora giganter. Lämpar sig bra som sommarläsning med en top 5 spotifylista på varje grupp samtidigt som du läser.

Carl Linnaeus är en av landets mest läsvärda musikjournalister. Efter att ha imponerats av hans genomgående välskrivna reportagebok Kiss – Den osminkade sanningen samt läst ett urval av hans texter i Sweden Rock Magazine under åren var det dags att ta tag i hans senaste bok med titeln
Jag sålde min själ till hårdrocken.

En bok som innehåller en samling intervjuer med några av hårdrockens giganter. Vissa av texterna har uppdaterats med ny information och med tanke på de olika grupper som förärats utrymme i boken konstaterar jag snabbt att den kommer att fungera som en perfekt present till många älskare av rockmusik.

Jag sålde min själ till hårdrocken – Rockhjältar i fokus

Varje intervju är genomarbetad och trots att Carl medger att det ofta är hans idoler han pratar med så drar han sig inte för att ställa obekväma frågor. Detta i kombination med nyfikenhet samt självförtroende nog att ignorera bandens pressansvariga gör att vissa av intervjuerna lyfter och blir intressanta. Här finns såklart även en rejäl dos kunskap och ett gediget researchjobb insprängt i reportagen vilket ytterligare ökar intresset.

Jag sålde min själ till hårdrocken  är en välskriven och uppdaterad reportagebok med rockens stora giganter. Lämpar sig bra som sommarläsning med en top 5 spotifylista på varje grupp samtidigt som du läser. Foto: Johan Åhlund

Det finns med andra ord ofta en kemi mellan journalist och artist. Ibland är stämningen mysigt avslappnad, men när artister som är ökänt svåra att ha att göra med (hej Dave Mustaine och Glen Danzig) börjar sätta sig på tvären slår Linneaus tillbaka och viker inte ner sig. Just dessa texter blir läsvärda. Inte minst den om Megadeth som blev så omtalad.

Andra delar av boken som bör nämnas är texterna om Alice Cooper, Def Leppard och Rush. Gigantiska band, som med Linneaus utförliga research resulterar i spännande insikter i såväl drogberoende, ansträngd personkemi, inspelningskostnader och inte minst musikernas enorma slit för brödfödan innan pengarna väl börjar rulla in.

En bra introduktion för den oinvigde rockern

Jag sålde min själ till hårdrocken är för fansen en perfekt sommarläsning. Nu är hårdrocksfans ofta extremt pålästa om sina favoritgrupper och svårflirtade. Dessutom kan de ofta mer eller mindre recitera avsnitt ut andra rockbiografier fritt ur minnet. Men, faktum är att den här boken borde uppskattas av de flesta som gillar gitarrbaserad musik. Inte minst är den underhållande att läsa. samtidigt som man lyssnar på gruppernas mest populära spår på Spotify. Då får man en nostalgitripp, men också upp ögonen för varför vissa låtar och album låter som de gör.

Återigen har Linneaus skrivit en bra och läsvärd bok om de stora hårdrocksartisterna. Jag sålde min själ till hårdrocken är en bra introduktion till många band för den oinvigde, samt en trevlig läsning för hardcorefansen. Bra så!

Text : Johan Åhlund

Förlag: Bokfabriken

Fördjupning: Sweden Rock Magazine