Offline – Terrorism i Oslo av Anne Holt

Originalomslaget till Offline av Anne Holt.

Hanne Wilhelmsen får högst oväntat besök av sin gamla kollega Billy T som hon inte haft kontakt med på många år. Just då skakas de omgivande kvarteren av en kraftig explosion. En islamisk samlingslokal har sprängts och tjugotre människor mist livet. En fundamentalistisk grupp säger sig stå bakom och skräcken hos Oslos invånare ökar för varje vecka som går, utan att polisen kommer närmare gärningsmännen. De verkar helt enkelt inte existera, vare sig i verkligheten eller på nätet.

Hanne Wilhelmsen, som länge levt isolerad, har inlett ett nytt samarbete med norska polisen. Hon ser samband mellan dåtid och nutid – och insikterna skrämmer henne. Men de har bara sett början. Något ännu värre är på väg att hända.

Offline var inte min kopp te. Trots att Holt är en duktig författare får jag aldrig den där pirrande känslan som när jag läser en riktigt spännande deckare. Boken engagerar mig inte och trots att Hanne Wilhelmsen är lika smart som vanligt så suger inte boken tag i mig. Dessutom är händelseförloppet i boken väldigt långsamt och boken innehåller flera långa utläggningar som nästan känns som föreläsningar för läsaren.

Offline räddas av att polisen Henrik Holme får mer utrymme

Då är det positivt att Holt i boken skickligt låter hennes kollega Henrik Holme ta plats (han förekom i bland annat boken Död i skugga). En fiffig, osäker polis med hjärtat på rätt ställe som dessutom visar sig vara en handlingen man. Han lyfter boken med sin pigga entusiasm och förmåga för detaljer och samarbetet mellan Henrik och Hanne gör att boken efter ett antal kapitel höjer sig en aning.

Anne Holt har definitivt skrivit bättre thrillers än Offline. Trots att det inte är en dålig bok hade den inte vad jag sökte, och jag hoppas att Holt nu satsar på att ge den intressante Henrik Holme en egen bokserie. Den kanske finns förhoppning på detta då Anne Holt berättade på årets Bokmässa att Offline är den sista boken om Hanne Wilhemlsen. Många kommer att bli mycket besvikna av den nyheten, men jag hoppas verkligen på en ny spännande bokserie från Holt, och förhoppningsvis finns Henrik Holme i huvudrollen. Det vore minsann inte dumt!

Text: Johan Åhlund

Antal sidor: 424
Utg.datum: 2016-06
Förlag: Piratförlaget
Originaltitel: Offline
ISBN: 9789164204813